top of page

Ο Γύρος του Κόσμου

Updated: Apr 8, 2021


Από την 1η Φεβρουαρίου επισκεφτείτε το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ και κάντε νοερά το γύρο του κόσμου, μέσα από την ελληνική αποστολή TheWorldOffroad.


Μέχρι τα τέλη Απριλίου, το αυτοκίνητο της αποστολής, ένα ειδικά εξοπλισμένο Land Rover Discovery3, θα βρίσκεται σε δική του αίθουσα και γύρω του έχει στηθεί μία έκθεση από την οποία μπορείτε να πάρετε μία γεύση από την ελληνική αποστολή που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από 1177 ημέρες.


Στην έκθεση, που στήθηκε με την υποστήριξη της Sony Hellas θα γνωρίσετε τη διαδρομή που ακολούθησε το ζευγάρι των Ελλήνων ταξιδιωτών και να πάρετε μία γεύση από τις περιπέτειες που βίωσαν.


Στο video wall που έχει στηθεί, μπορείτε να παρακολουθήσετε αποσπάσματα από τα βίντεο ημερολόγια που κινηματογραφούσαν κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς τους για το ιντερνέτ αλλά και από παρουσιάσεις τους σε εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης.


Η αποστολή TheWorldOffroad στηρίχθηκε από το περιοδικό 4Τροχοί, το Ράδιο Θεσσαλονίκη και άλλους χορηγούς από την Ελλάδα. Τα μέλη της, ένα ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη, ο Άκης Τεμπερίδης και η Βούλα Νέτου, κάλυψαν συνολικά 167.500 χιλιόμετρα σε 67 χώρες και των πέντε ηπείρων και επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από τρισήμισι χρόνια γεμάτοι εμπειρίες.


Η περιπέτειά τους ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα και μας μεταφέρει ένα αισιόδοξο μήνυμα, ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους ανθρώπους: ότι αξίζει να κυνηγήσει κάποιος ακόμη και τα πιο τρελά του όνειρα...


Info: Έκθεση TheWorldOffroad, 1 Φεβρουαρίου – 17 Απριλίου 2011, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ. 6ο χλμ. Οδού Θεσσαλονίκης - Θέρμης - Τ.Θ. 60330 - 570 01 Θέρμη Τηλέφωνο: 2310 483 000 Φάξ: 2310 483 020, www.noesis.edu.gr Υποστηρικτής: Sony Hellas


Από την δική μου πλευρά (gpimages)


Αν έπρεπε να γράψω το κείμενο χειρόγραφα ή σε γραφομηχανή το καλάθι αχρήστων θα είχε γεμίσει με τσαλακωμένα Α4. Πως να ξεκινήσω ένα άρθρο το οποίο με αγγίζει και προσωπικά; Φοβάμαι μην γίνω ακραίος, μην βγει ένα κείμενο ορθολογιστικό σαν καταγραφή των γεγονότων ούτε όμως συναισθηματικό σαν μελόδραμα. Σκέφτηκα ότι η καλύτερη λύση είναι να ξεκινήσω γράφοντας για τα πιο πρόσφατα γεγονότα. Αρχίζω από το μεσημέρι του Σαββάτου οπότε και πήγα στο NOESIS (Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας) καλεσμένος του κ. Λεωνίδα Γυμνόπουλου (τμηματάρχη εκθέσεων).


Η αποστολή ήταν να φωτογραφίσω μια έκθεση ενός πολύ ιδιαίτερου εγχειρήματος, με ένα πολύ ιδιαίτερο όχημα. Δύο Έλληνες, ο Άκης και η Βούλα κάνουν τον Γύρο του Κόσμου με ένα Land Rover Discovery ονόματι “Karibu” σε 800 και βάλε.. ημέρες. Φτάνοντας στο NOESIS βλέπω τον χαμογελαστό Λεωνίδα να έρχεται προς το μέρος μου, αριστερά στην αίθουσα όπου φιλοξενείται η έκθεση, το τεράστιο πανό με την διαδρομή από έξω και μέσα το “Karibu” σε πλήρη ανάπτυξη. Περιστοιχισμένο με καμιά δεκαριά τεράστιες αφίσες που δείχνουν το όλο εγχείρημα και τον χαμηλό φωτισμό ο “Karibu” έμοιαζε σαν οπτασία. Είχα να τον δω από εκείνην την συννεφιασμένη Κυριακή στη Νότια Πύλη της Δ.Ε.Θ. όταν ξεκινούσαν το ταξίδι.


Αφήνω τις τσάντες μου και ανταλλάσω μερικές κουβέντες με τον Λεωνίδα όταν ακούω την φωνή της Βούλας να ρωτάει κάτι τον Άκη. Όχι δεν ήταν τα παιδιά εκεί, η φωνή ακούστηκε από την αίθουσα προβολής όπου σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με καθίσματα, προβαλλόταν ένα dvd που προσπαθούσε να αποτυπώσει όσο πιο καλά γινόταν αυτό το ταξίδι ζωής. Η φωτογράφηση άρχισε και μαζί της ήρθαν οι μνήμες από τα παλιά.


Άκης: Ξέρεις τι θα ήθελα;
Γιώργος: Τι θα ήθελες;
Άκης: Τι θα έλεγες να κάναμε τον γύρο του κόσμου…
Γιώργος: Τι λες τώρα ρε παλαβέ; Πως; Με τι;
Άκης: Με μοτοσυκλέτες ρε συ…Low Budget τουρισμός, θα τα δούμε όλα, θα μένουμε όπου γουστάρουμε, θα γνωρίζουμε ανθρώπους και πολιτισμούς, θα γινόμαστε ένα με αυτούς.
Γιώργος: Είσαι παλαβός αλλά μου αρέσει η ιδέα. Ναι με μοτοσυκλέτες…

Αυτή η κουβέντα αντηχούσε στα αυτιά μου, μια κουβέντα που είχα με τον Άκη πριν από 16 χρόνια, στα γραφεία της “Voyager” στην οδό Μαρίνου Σιγάλα. Ήταν μια ιδέα, ένα όνειρο που εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια, το οποίο όμως ο Άκης ποτέ δεν ξέχασε. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και κάποια στιγμή, αν θυμάμαι καλά σε ένα Ράλλυ Ακρόπολις, μου ανακοίνωσε ότι μαζί με την Βούλα θα τολμήσουν να ζήσουν το όνειρο. Χάρηκα αλλά δεν εξεπλάγην, ίσως επειδή βαθιά μέσα μου πίστευα πως όταν έρθει η ώρα ο Άκης θα το τολμούσε, με τον έναν ή άλλον τρόπο.


Όταν τελείωσε το ταξίδι και οι δυο ταξιδευτές επέστρεψαν, ήμουν σχεδόν σίγουρος και το έλεγα στους πολύ κοντινούς φίλους πως θα ήταν δύσκολο για τα παιδιά να παραμείνουν σε μια Ελλάδα η οποία είχε αλλάξει προς το χειρότερο τα χρόνια που έλλειπαν. Έτσι και έγινε λίγους μήνες μετά άφησαν το “Karibu” στο NOESIS και έφυγαν για Τανζανία. Και τώρα μόλις λίγες εβδομάδες εκεί η νοσταλγία της περιπλάνησης είμαι σίγουρος πως είναι το ίδιο αν όχι πιο δυνατή από τότε που ξεκίνησαν το ταξίδι.


Πως πέρασε όμως ο καιρός; Εμείς που μείναμε πίσω πιστεύαμε ότι ζούμε έναν Γολγοθά, κυνηγώντας το μεροκάματο και μεγαλώνοντας τα παιδιά μας ενώ αυτοί ταξίδευαν στον κόσμο. Για να δώσω ένα μέτρο σύγκρισης αρκεί να αναφέρω πως όταν ξεκίνησαν η Ζωή (η κόρη μου) ήταν βρέφος και μια φωτογραφία δείχνει τον Άκη να της δίνει γάλα με το μπιμπερό. Όταν επέστρεψαν πλησίαζαν τα 4α γενέθλια της Ζωής. Δεν ήταν όμως έτσι, οι αντιξοότητες και οι δυσκολίες ενός ταξιδιού όπως αυτό που έκαναν η Βούλα και ο Άκης είναι κάτι που δεν μπορεί να μεταφερθεί με λόγια.


Όσο για την καθημερινότητα πιστεύω πως ήταν απαραίτητη και για τους ίδιους. Εγώ ομολογώ πως κατά την διάρκεια της απουσίας τους σκεφτόμουν περισσότερες φορές τους κινδύνους παρά τις υπέροχες καταστάσεις που ζούσαν και τους πολιτισμούς που γνώρισαν.


Μια μικρή γεύση από όλα αυτά επιβάλλεται να πάρετε στην έκθεση που θα ανοίξει τις πόρτες στις 1 Φεβρουαρίου στο NOESIS.




bottom of page