top of page

Απεβίωσε ο εκδότης του περιοδικού Auto Moto


Μόλις πληροφορηθήκαμε ότι πέθανε ο Γιάννης Παμπούκης, ο εκδότης του Auto Moto, του μοναδικού περιοδικού αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα έντυπο που καταφέρνει να εκδίδεται αδιάκοπα από το 1980, παρά τις αντίξοες συνθήκες των τελευταίων χρόνων.


ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (www.theworldoffroad.com)



Ο Γιάννης Παμπούκης υπήρξε μία ιδιαίτερη παρουσία στο μικρόκοσμο της δημοσιογραφίας αυτοκινήτου. Τον αποκαλούσαν «άρχοντα», «Σαλονικιό» ή «Πάμπουκα». Ήταν ένας τύπος με αγνή, παιδική ψυχή, με μειλίχιο χιούμορ και αρχοντιά τυπικά Θεσσαλονικιώτικη.


Αγαπούσε το αυτοκίνητο και ακόμη περισσότερο τη μοτοσυκλέτα. Το αγαπημένο του χόμπυ ήταν το trial. To δημοσιογραφικό του στιλ ήταν ιδιαίτερο και εύκολα αναγνωρίσιμο. Ο Παμπούκης έγραφε πάντα στα παλιά του τα παπούτσια τα προσχήματα και τις δημόσιες σχέσεις. Έγραφε όπως του ερχόταν, στα ίσια, αυθόρμητα, δεικτικά, χωρίς περιστροφές, συχνά με ένα ποτηράκι ουίσκι πάνω στο γραφείο του.


Το Auto Moto δεν ήταν ποτέ ένα τυπικό περιοδικό αυτοκινήτου. Είχε εξελιχθεί σε καλτ έντυπο, στο οποίο μπορούσες να βρεις, πέρα από τα τελευταία νέα του αυτοκινήτου, εύστοχο πολιτικό σχόλιο, μπόλικη αγάπη για τον ΠΑΟΚ και τη Θεσσαλονίκη αλλά και ξεκαρδιστικά βιώματα του εκδότη από τα δημοσιογραφικά του ταξίδια.


Όσοι δουλέψαμε μαζί του – προσωπικά χρωστάω την καριέρα μου στον Παμπούκη και στο Auto Moto – ξέρουμε ότι η λέξη λογοκρισία ήταν άγνωστη στο νεοκλασικό της οδού Μητροπόλεως (κάτω στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης) και αργότερα στον ημιόροφο της λεωφόρου Ανθέων.


Ποτέ δεν θυμάμαι τον Παμπούκη να βάζει όριο στις λέξεις. Να σβήνει απόψεις. Ή να ζητά να «χαϊδέψεις” τα αυτιά ενός εισαγωγέα, ενός κατασκευαστή ή ενός αυτοκινήτου. Αυτό που έγραφες, αυτό τυπωνόταν, όσο σκληρό κι αν ήταν.


Πίσω από κάθε κείμενο κρυβόταν πάντα το αιώνιο παράπονο του Θεσσαλονικιού απέναντι στο «κράτος των Αθηνών». Το Auto Moto ήταν το στοίχημα ζωής του Παμπούκη. «Δεν μασάμε», έλεγε στα δύσκολα. Γι’ αυτό ίσως το Auto Moto επέζησε μετά από τόσα χρόνια, όταν άλλα, ισχυρότερα έντυπα κατέρρευσαν.


Τα τελευταία χρόνια, τη διεύθυνση του περιοδικού είχε ήδη αναλάβει ο γιος του Γιάννη Παμπούκη, ο Βαγγέλης. Και τώρα καλείται να συνεχίσει το έργο του πατέρα του, κάτι που ευχόμαστε ολόψυχα να καταφέρει.


Ο Γιάννης Παμπούκης κηδεύεται αύριο στις 12 το μεσημέρι στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.


Καλό ταξίδι Γιάννη…

bottom of page