top of page

50ο Rally Δ.Ε.Θ. - Οι ειδικές


Με σλόγκαν στο περσινό Rally ΔΕΘ πως "το παιχνίδι παίζεται στο βουνό και όχι στην κονσόλα" ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, μας προέτρεπε και μας προσκαλούσε, όλους εμάς να ξεφύγουμε από το κλεινόν άστυ και να παρακολουθήσουμε ζωντανά έναν αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Rally και όχι διαδικτυακά.


Το κάλεσμα είναι διαχρονικό και η ανταπόκριση του κόσμου εκπλήσσει εδώ και 50 χρόνια, καθώς τιμά με την παρουσία του στα ορεινά της Χαλκιδικής τόσο τους αθλητές όσο και την διοργανώτρια λέσχη. Αυτό ακριβώς το γεγονός, δικαιολογεί, στον απόλυτο βαθμό το σλόγκαν του φετινού επετειακού αγώνα που αφορά στο πως ένα γεγονός μπορεί να καταχωρηθεί στις μνήμες των πολλών ως συναρπαστικό. Η απάντηση είναι πως μόνο η σύμπραξη οργανωτή, θεατή, αθλητή και υποστηρικτή μπορούν να δημιουργήσουν το συναρπαστικό.


Ο Αυτοκινητιστικός Όμιλος Θεσσαλονίκης φρόντισε οι ειδικές διαδρομές να δικαιολογούν το συναρπαστικό, οι υποστηρικτές είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν, οι αθλητές να τιμήσουν τον επετειακό αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος και οι θεατές να στηρίξουν την προσπάθεια.


Όλα αυτά θα συμβούν στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου και η ερώτηση είναι απλή. Θέλεις να συν-δημιουργήσεις για πεντηκοστή φορά στην ιστορία του Rally ΔΕΘ το συναρπαστικό;Περιγραφές και προσβάσεις των ειδικών:Ειδική 1: Λιβάδι - Πετροκέρασα


Μήκος: 19,70 χλμ. Διακοπή Κυκλοφορίας: 14:00 - Πρώτο Αγωνιστικό: 15:43

Περιγραφή: Σε απόσταση 25 χλμ από την Θεσσαλονίκη συναντάμε την 1η Ειδική Διαδρομή του αγώνα η οποία είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω της κοντινής απόστασης από την Θεσσαλονίκη. Ξεκινάει με ένα γρήγορο, στενό και ανηφορικό κομμάτι για περίπου 10 χλμ. μέχρι την είσοδο του χωρίου Λιβάδι. Από εκεί και πέρα γίνεται ελαφρώς κατηφορική ευνοώντας τα αγωνιστικά με μικρό κυβισμό.


Πρόσβαση 1: Κινούμενοι επί της οδού Θεσσαλονίκης - Βασιλικών, στρίβουμε αριστερά για Περιστερά. Μετά το χωριό στα 4 χιλιόμετρα παρκάρετε στο πλάτωμα και φτάνετε στο 7,5 χλμ όπου συναντάτε την ειδική.


Πρόσβαση 2: Κινούμενοι επί της οδού Θεσσαλονίκης - Βασιλικών, εντός του χωριού Βασιλικά συναντάμε τον σηματοδότη όπου στρίβουμε αριστερά. Στα 3 χλμ. συναντάμε την ειδική στο περίπου 1,2 μετά την αφετηρία. Σημείο με ορατότητα και εύκολο pakring.


Πρόσβαση 3: Μέσα στο χωριό Γαλάτιστα υπάρχει βατός χωματόδρομος που συναντά την ειδική στο 13,25 χλμ. Προτείνεται για μοτοσικλετιστές.


Πρόσβαση 4: Η αφετηρία της ειδικής διαδρομής βρίσκεται 2,84χλμ. μετά την στροφή προς Λιβάδι από τον επαρχιακό δρόμο Θεσσαλονίκης - Βασιλικών. Περπατώντας με τα πόδια ο καθένας μπορεί να απολαύσει τις πρώτες στροφές της ειδικής.


Ειδική 2: Χολομώντας


Μήκος: 23,20 χλμ. Διακοπή κυκλοφορίας: 15:15 - Πρώτο Αγωνιστικό: 16:56


Περιγραφή: Η ειδική των ειδικών! Η κλασσική των κλασσικών! Χρόνοι πληρωμάτων που σηματοδοτούν οδηγούς και αυτοκίνητα. Κριτήριο πολλών καταξιωμένων οδηγών. Μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη ειδική της Ελλάδος. Μοιρασμένη ειδική με ανηφορικό και κατηφορικό κομμάτι. Πέρασμα από την δημοφιλή ευθεία του "Σώγαμπρου".


Πρόσβαση 1: Κινούμενοι επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αρναίας, στο μνημείο Ηρώων θα βρείτε την αφετηρία της ειδικής. Παρκάρετε και πάτε με τα πόδια όπου σε απόσταση περίπου 1 χλμ. θα βρείτε την ανηφορική φουρκέτα με το εκκλησάκι.


Πρόσβαση 2: Στο 15ο χλμ. της ειδικής όπου οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και η ταβέρνα "Τζίμης". Μπορείτε να μεταβείτε:


α) Από τον Πολύγυρο στρίβετε αριστερά στην διασταύρωση για Ταξιάρχη που βρίσκεται πλησίον του Νοσοκομείου. Θα φτάσετε στο σημείο μετά από περίπου 16 χλμ.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συγκεκριμένη πρόσβαση την Κυριακή θα είναι η 4η και 5η ειδική του αγώνα με το όνομα "ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ".


β) Από την Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Αρναίας στρίβετε δεξιά στο χωριό Παλαιόχωρα. Μετά από 13 χλμ θα φτάστε στο προαναφερόμενο σημείο.


ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συγκεκριμένη πρόσβαση την Κυριακή θα είναι μέρος της 3ης ειδικής του αγώνα με το όνομα "ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ".


Πρόσβαση 3: Κινούμενοι επί της Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου στρίβουμε αριστερά για το χωριό Παλαιόκαστρο και Ταξιάρχη. Μετά την έξοδο του χωριού Παλαιόκαστρο συναντάμε τα λατομεία όπου και ο τερματισμός της ειδικής.


Μήκος: 21,02 χλμ. Διακοπή κυκλοφορίας: 07:30 - Πρώτο Αγωνιστικό: 09:18


Περιγραφή: Τεχνική ειδική με εναλλαγή όσο αφορά την ποιότητα του οδοστρώματος, με ανηφορικά και κατηφορικά κομμάτια που μετά από 13 περίπου χλμ. συναντά το δεύτερο μισό της ειδικής "ΧΟΛΟΜΩΝΤΑΣ" και τερματίζει στο ίδιο σημείο (Λατομείο)


Πρόσβαση 1: Από τον Πολύγυρο στρίβετε αριστερά στην διασταύρωση για Ταξιάρχη που βρίσκεται πλησίον του Νοσοκομείου. Θα φτάσετε στο σημείο μετά από περίπου 16 χλμ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η συγκεκριμένη πρόσβαση θα κλείσει στις 08:15 γιατί αποτελεί μέρος της 4ης και 5ης ειδικής του αγώνα με το όνομα "ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ".


Πρόσβαση 2: Κινούμενοι επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αρναίας, στο μνημείο Ηρώων θα στρίψετε δεξιά και θα συνεχίσετε για περίπου 15 χλμ. όπου και θα συναντήσετε τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου και την ταβέρνα "Τζίμης".


Ειδική 4η και 5η: Τσουκαλάς I & II


Μήκος: 10,88 χλμ. Διακοπή κυκλοφορίας: 08:30 - Πρώτο Αγωνιστικό για την ειδική 4: 10:11, για την ειδική 5: 12:39


Περιγραφή: Στα 5 πρώτα χλμ. είναι τεχνική με πολλές κλειστές στροφές, ενώ στην συνέχεια ανοίγει. Έχει αρκετές ελεύθερες και πατημένες στροφές με καλά σημεία για τους θεατές μέχρι την διασταύρωση Ταξιάρχη.


Πρόσβαση 1: 13 χλμ μετά την έξοδο του Πολυγύρου προς το χωριό Βράσταμα συναντάμε την διασταύρωση για Ταξιάρχη. Στρίβουμε αριστερά και σε 7χλμ. περίπου συναντάμε το χωριό Ταξιάρχης όπου και βενζινάδικο της SHELL. Σε απόσταση περίπου 1 χλμ βρίσκουμε τον τερματισμό της ειδικής.


Πρόσβαση 2: Εντός του Πολυγύρου και κινούμενοι επί της οδού Ιπποκράτους παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας. Στην διασταύρωση για Ταξιάρχη κάνουμε αριστερά και περίπου στα 2 χλμ συναντάμε την αφετηρία της ειδικής με ένα πλάτωμα στα αριστερά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Η προβαση στην ειδική γίνεται μόνο με τα πόδια γιατί θα υπάρχει συνεχής διέλευση αγωνιστικών.


Ειδική 6η: Λιβάδι - Power Stage


Μήκος: 7,31 χλμ. Διακοπή κυκλοφορίας: 12:15 - Πρώτο αυτοκίνητο: 13:57


Περιγραφή: Θεαματική και γρήγορη, με ορατότητα για τους θεατές στο μεγαλύτερο μέρος της. Αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη προσέλευση θεατών. Μείνετε σε ασφαλή σημεία τόσο εσείς όσο και τα αυτοκίνητά σας. Η ειδική αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα λειτουργήσει ως "Power Stage" προσδίδοντας σε κάθε αγωνιζόμενο επιπλέον βαθμούς. Ως εκ τούτου αν και τελευταία ειδική του αγώνα κρατάει τους οδηγούς σε ιδιαίτερα υψηλούς αγωνιστικούς ρυθμούς.


Πρόσβαση 1: Η αφετηρία της ειδικής διαδρομής βρίσκεται 2,84 χλμ. μετά την στροφή προς Λιβάδι από τον επαρχιακό δρόμο Θεσσαλονίκης - Βασιλικών. Περπατώντας με τα πόδια ο καθένας μπορεί να απολαύσει τις πρώτες στροφές της ειδικής.


Πρόσβαση 2: Κινούμενοι επί της οδού Θεσσαλονίκης - Βασιλικών, εντός του χωριού Βασιλικά συναντάμε τον σηματοδότη όπου στρίβουμε αριστερά. Στα 3 χλμ. συναντάμε την ειδική στο περίπου 1,2 μετά την αφετηρία. Σημείο με ορατότητα και εύκολο parking.Παρακαλούμε να γνωρίζετε πάντα ότι οι δρόμοι πρόσβασης αποτελούν και οδούς διαφυγής για τα ασθενοφόρα οπότε οφείλετε να παρκάρετε έτσι ώστε να μην εμποδίζετε την κυκλοφορία. Το κλείσιμο οδού διαφυγής ασθενοφόρου αποτελεί σοβαρό λόγο ακύρωσης της ειδικής διαδρομής!!!Comments


bottom of page