top of page

Το ύστατο αντίο

Νεκορλογία για τον Αντώνη Παρταλιό


Χρέος πικρό και δύσκολο πέφτει βαρύ στους ώμους μου, να σου απευθύνω τον ύστατο χαιρετισμό εκ μέρους των φίλων και συναθλητών σου.

Βρισκόμαστε εδώ γύρω σου η οικογένειά σου, οι συγγενείς, οι φίλοι σου και οι συνάδελφοί σου, μια συγκέντρωση μεγάλη, μια συνάθροιση, όπως αυτές που τόσο αγαπούσες, αλλά με πένθος βαρύ για την απώλειά σου και με οδύνη βαθιά για τον αδόκητο χαμό σου.

Δεν είναι ώρα για πολλά και μεγάλα λόγια. Θα πω μόνο ότι σήμερα φεύγει από την αγωνιστική οικογένεια ένας συνειδητός εργάτης, ένας έντιμος αγωνιστής. Είμαστε βέβαιοι πώς θα το ήθελες κι εσύ να σε αποχαιρετήσουμε με τον πιο απλό και σεμνό τρόπο, γιατί ξέρουμε πως εσύ που έζησες με τη σοφία της απλότητας, με τη φωτιά της μάχης και με τη δίψα της δικαιοσύνης, τιμούσες τον τρόπο έκφρασης και ζωής. Σταράτα και καθαρά λόγια, δυναμικά και έντιμα έργα, παλληκαρίσια και κοφτερή σκέψη, τολμηρή και πρωτοπόρα στάση ζωής. Αυτές είναι οι πολύτιμες παρακαταθήκες που αφήνεις πίσω σου.

Μέσα στον ετερογενή κόσμο των ποικίλων αξιών και πρακτικών, μέσα στην ανταγωνιστική αρένα ετερόκλητων ιδεολογιών και ποικιλόμορφων συγκρούσεων, πορεύτηκες με σταθερότητα και συνέπεια, χωρίς να ξεφύγεις από τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό σου και τις βαθιές ευαισθησίες σου θεσμοθετώντας κοινωνικές δράσεις, που δεν θέλω και δεν πρέπει να αναφέρω εδώ. Η ώρα της συγκομιδής και της απολαβής για σένα που δούλεψες σκληρά, με ήθος, με συνέπεια και πάθος, ίσως να μην σε αντάμειψε όπως σου άξιζε, αλλά στη μνήμη και στην καρδιά των συναδέλφων και των φίλων σου έγινες ο φάρος της εντιμότητας και του ατέρμονου αγώνα.

Σήμερα που η ψυχή σου πάτησε το γκάζι για το μεγάλο ράλλυ και την τελευταία ειδική διαδρομή, σου λέμε ότι υπήρξες σπάνιος άνθρωπος, αξιαγάπητος, υπέροχος, άξιος δάσκαλος και εργάτης, μοναδικός φίλος. Πάνω απ’ όλα, όμως, θα θυμόμαστε ότι ήσουν ένας γενναίος αγωνιστής, αθεράπευτα ιδεολόγος, τολμηρός της σκέψης, σμιλευτής της πράξης και συγκάτοικος των αετών.

Γι’ αυτό και η θύμηση σου θα σπρώχνει τη ζωή μας. Καλό σου ταξίδι Αντώνη, άξιε συνάδελφε και αξέχαστε φίλε.

Για το Δ.Σ. του Α.Ο.Θ. Σταύρος Μαράτος, Πρόεδρος

コメント


bottom of page